Termékek Menü
0

Karácsonyi édesség - Banános gyümölcskenyér recept

Igaz Bernadett
Karácsonyi édesség - Banános gyümölcskenyér recept

Ahány ház, annyi szokás. Az ünnepi édességek elkészítése minden családnál különböző receptek alapján történik. Van aki ragaszkodik a nagyi régi receptjéhez, van aki kicsit már "megreformálta" az eredeti leírásokat. Van aki el sem tudja képzelni a kárácsonyt hagyomásnyos mézeskalács nélkül, van aki pedig már egy gyors és fűszeres muffint dob össze pillanatok alatt. Nos, az újítások mellett mi a hagyományokat is ápoljuk az adventi időszakban. Ezért BANÁNOS GYÜMÖLCSKENYERET minden évben készítünk. Készítsétek el ti is! Kellemes készülédést!

A receptet Lajos Mari: Karácsonyi édességek könyvéből ollóztuk.

A recept:

Hozzávalók

  • 1 citrom, 1 alma, 1 körte, 2 banán
  • 280 g cukor
  • 200 g mazsola
  • 500 g finomliszt
  • 1 dl tej
  • 1 mokkacukor
  • 20 g élesztő
  • 150 g margarin/vaj
  • 2 tasak (20 g) vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojás

Elkészítés

  1. A citromot forró víz alatt memossuk, szárazra töröljük, a héjját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, apró kockákra - a banánt vékony szeletekre - vágjuk, és azonnal meglocsóljuk a citromlével. Megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2evőkanál cukorral, összekeverjük, lefedjük és fél órán át érleljük.
  2. A mazyolát forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, apróra vágjuk és megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 1 evőkanál liszttel. Lazán, ujjbeggyel összekeverjük.
  3. Egy 26-28 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kibélelünk sűtőpapírral. Az aljára vágjunk ki méretre a korongot, a pereménél 3 cm-rel hosszabb és 5 cm-rel magasabb csíkot vágjunk ki. Pici vajjal simítsuk rá a sütőpapírt a tortaformára.
  4. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a mokkacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  5. Habosra keverjük a vajat/margarint a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként a lisztet, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat és a gyümölcskeveréket a levével együtt. A masszát a tortaformába simítjuk és kb. 1 órán át sütjük ( a sütő ajtaját 35 percig nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!)
  6. A kész süteményt a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni, aztán lehántjuk róla papírt, és rácsra csúsztatva hagyjuk teljesen kihülni. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vaniliás vagy fahéjas porcukorral, tortaszerűen szeleteljük. Aszaltgyümölcs darabkákat, vagy jól lecsepegtetett befőttet is tehetünk mellé a tányérra.

Ez a friss gyümölcsökből készített gyümölcskenyér fantasztikus kiegészítője a "tömény" ünnepi ebédeknek. 2-3 napi eltartható, így mi reggelire, vagy a délutáni teához/kávéhoz szoktuk fogyasztani.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Minden, ami Karácsony
Megbizható Bolt
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház? 
Fogyasztó Barát
Házhozszállítás

Mentés
Facebook
Pinterest

Kövess minket a Pinteresten is!