Termékek Menü

A társasjátékok ideje tényleg lejárt?

2015. 08. 06. 19:11:00

Sokan aggódnak amiatt, hogy gyermekeik legszívesebben a számítógépes játékok világát választják a táblás játékokkal szemben. Most megosztjuk veletek ezzel kapcsolatos gondolatainkat.

 

A társasjáték régen mindenkinek a malom játékot vagy a sakkot jelentette. Mára a helyzet megváltozott. Sokan mondják, hogy a mai gyerekek mások, másabbak, máshogy viselkednek, máshogy tanulnak, mint 10-20 évvel ezelőtt. Valóban így van. Rengeteg tanulmány foglalkozott már ezzel a „problémával”.

A mai gyerekek sokkal intenzívebben élik a mindennapokat, rengeteg információval találkoznak 24 óra alatt. Sok szülő tapasztalja, hogy nehezebb lekötni őket, hogy nyugtalanabbak és az iskolai eredményeik is elmaradnak a képességeiktől. Mi lehet ennek az oka? És mit tehetünk mi szülők? Ezekre a kérdésekre a saját tapasztalataink útján kell megkeresni a gyermekünkre szabott választ. Persze jó, ha mások is megosztják velünk, hogy mit gondolnak erről.

Mi elkötelezettek vagyunk a társasjátékok és fejlesztő játékok mellett. Sokan úgy gondolják, hogy ez már idejétmúlt. Az iskolai oktatás is rengeteg információt ad gyermekeinknek. A baj az, hogy az oktatási intézmények zöme nem a mai gyerekek „nyelvén” kommunikálnak. Az órai munka lassabb, alkalmazkodni kell a többi gyerek tempójához és képességeihez. Ez a mai nyughatatlan és rohanó, információval, táblagépekkel és okos telefonokkal teletűzdelt világ pedig magával húzza gyermekeinket is. És akkor miért jó mégis a társasjáték? A logikai és stratégiai játékok olyan részképességeket erősíthetnek meg, amelyek az iskolában nem mindig tudnak fejlődni. Olyan típusú játékokban, ahol két játékos áll egymással szemben, meg kell tanulni felismerni sémákat, meg kell tanulni a másik fejével is gondolkodni. Ezek a játékok „rejtve” matematikai képességeket is fejlesztenek. Türelmet tanítanak a mai nyugtalan gyerekeknek. A türelem pedig nagyon fontos, hiszen gyakran ez az oka az ellenőrzőbe bekerülő rosszabb jegyeknek. A türelem koncentrációt, több odafigyelést tanít és így erősödik a problémamegoldó képesség is. A társasjátékok további előnye, hogy valóban társas-tevékenység.Van ideje és lehetősége a gyerekeknek kipróbálni önmagukat egy adott szituációban. Ha szeretnénk egy társasjátékot megismertetni gyermekünkkel, akkor szülőként érdemes előbb kipróbálni, megtanulni a játékszabályokat. Személyes tapasztalataink és közvetlenebb kommunikációnk által a gyermek is szívesebben próbál majd ki új játékokat velünk. És ha már szívesen játszik velünk társasjátékot, akkor bátran adjunk a kezébe egyedül is játszható logikai fejlesztő játékokat. Az egyre nehezedő feladványok növelni fogják az érdeklődését, a kitartását és az önbizalmát. Nem a számítógépes játékok teljes kiiktatása a cél csemetéink életéből. Ez ma már lehetetlennek tűnő elképzelés. Pusztán arról van szó, hogy megmutathatunk más „dimenziókat” is a fejlődéshez. Hiszünk abban, hogy a mai világban igen is van létjogosultsága a táblás játékoknak, kézbe is fogható fejlesztőknek. Az az idő, amit ilyenkor a gyermekeinkkel tölthetünk, olyan élményeket raktározz el bennünk, ami semmivel sem pótolható. Együtt nevetni, együtt tanulni és együtt fejlődni gyermekeinkkel a legmeghatározóbb élménye szülői létünknek.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek
Facebook
Pinterest

Kövess minket a Pinteresten is!

Házhozszállítás

Megbizható Bolt
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház? 
Fogyasztó Barát