Termékek Menü

Smart Games játékok....de melyiket válasszam? És hány éves kortól ajánlott?

Igaz Bernadett
2015-08-20 11:05:31

Sokan kérdezik, hogy milyen korban és melyik „okos” játékkal érdemes kezdeni a gyerekek fejlesztését. Szerintünk először nem a fejlesztésen, hanem elsősorban a játékon, a játszáson van a hangsúly.

Egy jól megválasztott játékkal hosszú ideig képes a gyerek sokáig játszani. Akár évekig is. Amikor nálunk kicsik voltak a fiúk, nekünk az volt a legfontosabb szempont, hogy jó minőségű játékokat vásároljunk. Olyat, ami nem veszélyes (nem túl apró darabokból áll, nem tartalmaz káros anyagokat, stb.) és amivel többféleképpen is lehet játszani. A játékok dobozán ma már természetes, hogy feltüntetik hány éves kortól ajánlják őket. A gyerekek azonban különbözőek. Ha 3 éves korban megkapja az első Smart Games játékot, még nem biztos hogy rendeltetés szerűen is fogja használni. És ez így is van rendjén. A CASTLE LOGIX-ban vagy a TRUCKY-ban épp az a nagyszerű, hogy szülői segítséggel „szabályosan” is játszható, de önmagában is remek szórakozást nyújt a kicsinek; építeni, szállítani, tologatni lehet a darabokat, vagyis fejlődnek a motorikus készségek, a szem-kéz koordináció. Ki kell hangsúlyozni a szülői szerep fontosságát a játékban. Némi segítséggel a kicsik gyorsabban megtanulják a játékszabályokat és hatalmas sikerélményük lesz, amikor már egyedül is boldogulnak a bonyolultabb feladatokkal. A feladványfüzetek fokozatosan, lépésről-lépésre építik és fejlesztik a képességeket, így kisebb a kudarcélmény is.

A következő lépcsőfok a „bújócskás” játékok. Gyakorlatilag egy 4 darabos puzzle játékról van szó. Túl egyszerűen hangzik, ugye? Pedig korántsem az. A KALÓZREJTŐ játékban (5 éves kortól ajánlott) a lapkák segítségével kell megoldanunk a feladványokat. A puzzle darabkákat egy táblán kell elforgatnod, áthelyezned úgy, hogy a végén megtaláld a megoldást. Ennek a játéknak a megtervezését egy szókirakó ihlette, ahol egy titkos kódot kellett megfejteni. Ebben a kategóriában az ÁLLATREJTŐ, vagy a RUSH HOUR játékok a következő szint. Ezeket a játékokat már nehezebb megoldani, több koncentrációt és türelmet igénylenek.

 

De ha előttük szeretnénk kedvet csinálni a gyerekeknek a további fejlődéshez, akkor mi a „tili-toli” puzzlet ajánljuk. Miért? Mert az ANGRY BIRDS PLAYGROUND, vagy a TOJÓ-TOLÓ játékoknál a csúsztatós megoldás miatt technikailag nem lehet elrontani a játékot. Az átlátszó lapkákat nem csak felhelyezni kell a táblára, hanem el is kell őket tolni a megfelelő helyre. Ráadásul (az átlátszó lapkáknak köszönhetően) azonnal látszik az eredmény is. A feladványkártyák itt is folyamatosan nehezednek. Óriási előnye ezeknek a Tili-toli játékoknak, hogy a méretük miatt bármilyen táskában elférnek, ezért bárhol és bármikor elő lehet őket kapni. Utazáshoz is remek társak lehetnek.

És ha ezek a játékok már beváltak, akkor 8 éves kortól ajánljuk az IQ-sorozatot. Ezekkel a játékokkal felnőttek is szívesen játszanak, mert a design egyáltalán nem „gyerekes”. Viszont színes, harmonikus és dinamikus. Az IQ-FIT-ben egy kis játéktáblán kell a különböző formájú elemeket elhelyezni úgy, hogy kitöltsék a "teret". Komoly logikai gondolkodást igényel, miközben a játék gyakorlatilag elfér a tenyerünkben. Az IQ sorozattal megvalósult minden, amit egy szülő örömmel lát egy játékban: kicsi, okos és vidám. Szó szerint órákig lehet vele játszani.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek
Facebook
Pinterest

Kövess minket a Pinteresten is!

Házhozszállítás

Megbizható Bolt
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház? 
Fogyasztó Barát