Termékek Menü

Szeretnéd tudni, hogy mivel játszunk tanulási időben? Olvasd el itt!

Igaz Bernadett
2016-01-25 00:00:00
 
Minden családban, minden pillanatban történnek csodák. Csodák, amelyek rádöbbentenek minket arra, hogy a szülői lét csupa kihívás ... és olyan siker, amit néha a könnyeinken keresztül látunk.

Egyik délután egy ismerőssel arról beszélgettünk, hogy mennyire kimerítőek a hétköznapok; benne lenni a mókuskerékben, szaladni a gyerekekkel az iskolába, sorban állni a postán, elintézni a bevásárlást vagy megfőzni a vacsorát. Miközben megosztottuk egymással a hétköznapjaink teendőit, elém rajzolódott egy kép. Egy csendélet, ahol minden a helyén van. A kanapé hívogató kényelme, a könyvek rendezettsége a polcokon, a gőzölgő csésze cappuccino a kisasztalon, az olvasólámpa meleg fénye. Kint nagy pelyhekben hullik a hó. Én pedig behelyeztem magam ebbe az idilli képbe és belesimultam az álomvilágba. De persze ebben a világban is velem voltak a gyerekeim, hiszen nélkülük már az álomvilág sem lenne ugyanaz. Csakhogy ebben a szép álomban a gyerekeim hangos szó nélkül, egyedül írták a házi feladatot. Nem veszekedtek, nem cukkolták egymást és nem dobálták egymást radír darabokkal tanulási időben. Simán csak úgy működtek, mint az álomgyerekek. Én pedig széles mosollyal az arcomon a legnagyobb kényelemben a kanapén azt mondtam magamban: milyen egyszerű is az élet a gyerekekkel. Ebben a pillanatban visszazökkentem a valóságba. Abba a világba, ahol három hangos és csibész gyerek vessz körül. Akik nem tanulnak csendben egyedül és nem példás a magatartásuk sem. Akikkel rendszeresen együtt tanulok és ehhez bevetem a legjobb fejlesztő játékokat is. Igen, sokkal könnyebb lenne nekem, ha már önállóan tanulnának egyedül. Ha már nem szorulnának segítségre. De ha igazán őszinte vagyok, akkor egyáltalán nem bánom, hogy szükségük van a jelenlétemre és a játékokra. Ezek által kapunk egymástól közös élményeket, inspirációkat, visszajelzéseket és bátorításokat. Tényleg sokan azt gondolják, hogy elég csak a gyerekek kezébe adni egy játékszert. Tényleg sokan azt gondolják, hogy ez elég. Pedig nem az! Eleinte igen is rá kell szánni az időt, megtanítani gyermekeinket játszani. Megszerettetni velük a játékot. Kialakítani bennük az igényt a játékra, a játékos tanulásra. Mert ettől ők is többek lesznek, nem csak okosabbak. Mert megértik a mechanizmusokat, mert elsajátítanak képességeket, mert saját maguk is megtapasztalják, hogy milyen tempóban fejlődnek. Ez az igaz siker. Számukra is az. Számunkra is az.

Mindent egybevetve az a legjobb, hogy amikor már úgy érezzük, hogy elfogyott a türelem... akkor leülhetünk arra a bizonyos kanapéra a fejünkben megjelenő csendéletben és pihenhetünk kicsit. És újra értékelhetjük azt a rendezett káoszt, amiben éppen élünk. Mert van értelme annak, amit teszünk gyermekeinkért. Játszva tanulni velük a világ legnagyobb kalandja!

Szeretnétek tudni, hogy mivel játszunk mi itthon tanulási időben? Kattint ide a listáért!

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek
Facebook
Pinterest

Kövess minket a Pinteresten is!

Házhozszállítás

Megbizható Bolt
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház? 
Fogyasztó Barát